به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین محمود متوسل، مدرس حوزه و دانشگاه و دبیر ستاد تفسیر قرآن کریم، در قسمت بیستم و چهارم از مجموعه مباحث رمضان با قرآن، به ارائه توضیحاتی درباره شرایط استفاده از نعمتهای الهی که در قرآن بدان اشاره شده است، پرداخت که در ادامه میخوانید و میبینید.
خداوند حدود 30 بار در قرآن کریم، فرمان به خوردن داده است؛ مانند این آیه که میفرماید: «وَ كُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ حَلالًا طَيِّباً وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ». خداوند به ما فرمان داده از نعمتهای الهی بخوریم که این خوردن کنایه از تصرف و مصرف کردن است و این مصرف کردن در واقع بهره بردن از نعمتهاست. اما نکتهای که وجود دارد این است که خوردن و مصرف کردن شرایطی دارد و اینگونه نیست که هر چیزی را بدون قید و شرط مجاز به خوردن باشیم و مصرف کنیم.
قرآن در جایی میفرماید؛ «كُلُوا مِنْ طَيِّباتِ ما رَزَقْناكُمْ وَ اشْكُرُوا لِلَّهِ» شکر خدا را به جای بیاورید و فراموش نکنید ولی نعمتتان کیست و یا این آیات که میفرماید؛ «کُلُواْ. ... ولا تقطعوا» بخورید ولی به مخلوقات این عالم هم ستم نکنید، «كُلُوا مِنَ الطَّيِّباتِ وَ اعْمَلُوا صالِحاً»؛ بخورید و انرژی بگیرید و کار خوب کنید. نعمت را در راه نیک مصرف کنید.
قرآن در جای دیگری میفرماید: «کُلوا... واطعموا» بخورید و به دیگران هم بخورانید. جای دیگری میفرماید «کُلُواْ.... وَلاَ تُسْرِفُواْ»، بخورید اما نعمت خدا را اسراف نکنید؛ یا این آیه که میفرماید: « كُلُوا ... آتُوا حَقَّهُ»، حق فقرا و زکات نعمتی که استفاده میکنید را بدهید. جای دیگری میفرماید «كُلُوا ... وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ» از نعمتها بخورید ولی مراقبت کنید گرفتار خط شیطان نشوید.
در کنار همه خوردنها که در قرآن آمده، در چند مورد هم خداوند دستور نخوردن میدهد؛ «لَا تَأْكُلُوا الرِّبَا»، اینطور نباشد با پول کاسبی کنید، پول باید اسباب کار و تولید باشد. جای دیگری میفرماید «لاتَأْكُلُوا أَمْوَالَكُمْ»، دست درازی به مال مردم نکنید؛ یا این آیه شریفه که میفرماید: «وَلَا تَأْكُلُوا مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ»، گوشتی را بخورید که نام خدا بر آن برده شده و از مال حلال باشد.
بنابراین، خداوند فرمان داده از نعمتها استفاده کنید اما این استفاده به نحو صحیح و در چارچوب درستی باشد که هم خیر آن به ما و هم به دیگران برسد.
انتهای پیام